23MAR
Dünyadaki En Büyük Çelik Yapılar

Dünyadaki En Büyük Çelik Yapılar

Ekonomik olmasıyla, sağlam olmasıyla ve kolay inşa edilmesiyle git gide daha popüler olan çelik yapılar, dünyanın her yerinde yükselmeye devam ediyor. Özellikle modern binalarda ve köprülerde sıklıkla şahit olduğumuz çelik yapılar hem görsel bir şölen sunuyor, hem de teknolojinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

1. Jiangzhour Bay Köprüsü

Çin’de yer alan Jiangzhour Bay Köprüsü hiç şüphesiz günümüzün en önemli köprülerinden bir tanesidir. Quingdao ve Houngdao şehirlerini birbirlerine bağlayan bu 41 km’lik uzunluğa sahip köprü için 450.000 ton çelik kullanılmıştır. Yapığı 6 milyon sterlin tutan bu köprüde toplam 10.000 işçi çalışmıştır. Kullanıldığı malzemeler kadar eşsiz mimarisi ile de göz kamaştıran  Jiangzhour Bau Köprüsü en önemli çelik yapılardan bir tanesi konumundadır.

2. Qingdao Haiwan Köprüsü

Yine Çin’de yer alan Qingdao Haiwan Köprüsü 43 kilometre uzunluğunda olup, dünyanın en büyük köprülerinden bir tanesidir. Köprünün inşasında 450 bin ton çelik kullanılmıştır. Köprünün en önemli özelliklerinden bir tanesi depreme karşı inanılmaz biçimde dayanıklı oluşudur. Bunun için dizayn edilen köprünün, önlem olarak 5 bin tane ayağa sahip olması da bu yapı harikasının neler yapabildiğini göstermektedir. Qingdao Haiwan Köprüsü, 8.0 şiddetindeki depremde bile yıkılmayacak ve hasar almayak şekilde geliştirilmiştir.

3. Eiffel Kulesi

1889 yılında inşası tamamlanan Eiffel Kulesi, dünyanın en ünlü yapılarından bir tanesidir. Her yıl milyonlarca turistin akın ettiği Eiffel Kulesi, yapılmış en büyük çelik yapılardan biri olma özelliğine sahiptir. 324 metre yüksekliğinde olan kulenin yapımında toplam 10.130 ton çelik kullanılmıştır. İlk etapta Paris’in silüetini bozacağı için yapılmasına karşı çıkılan Eiffel kulesi, geçen yılların ardından Paris ve Fransa’nın sembolü haline gelmiştir.

Çelik Binaların Önemi

Çelik binalar günümüzde hızla yaygınlaşan bir bina biçimi olup, son derece önemli hale gelmiştir. Önemli hale gelmesinde bir takım sebepler bulunmaktadır. Çeliğin hem dayanıklı hem de hafif oluşu çeliği depreme karşı en tercih edilen malzemelerden yapmıştır.

Çeliği öne çıkaran özelliklerden bir tanesi de ekonomik oluşudur. İnşa yapım süresi oldukça kısa olduğundan işçilik ücretinden önemli bir tasarruf sağlayan çelik binalar, betonarme binalara nazaran oldukça ekonomiktir. Ayrıca çeliğin geri dönüşümlü biçimde kullanılabiliyor olması da hem çevreye faydalı olduğu gibi hem de ülke ekonomisini rahatlatmaktadır.

Çelik binalar kentsel dönüşümün de vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Çelik binalar hem düzeni sağlamakta hem de çevreyi az kirletmektedirler. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerinde sıklıkla çelik yapılar tercih edilmektedir.

Biz de Asye Çelik Yapı olarak, en iyi fiyatlarla en kaliteli çelik binaları inşa etmeyi kendimize misyon edinmiş bulunmaktayız. 25 yılını geride bıraktığımız sektörde, sizlerle birlikte büyümeye devam ediyoruz.